Krydderurter / Citrongræs - Cymbopogon citratus

Citrongræs - Cymbopogon citratus

Citrongræs er en aromatisk græsart fra Sydøstasien, som med sit indhold af citronolie giver en sødlig og frisk citronsmag, som er en gennemgående smagstone i det asiatiske køkken. Citrongræs indeholder ikke citronsyre og adskiller sig derfor fra citronsaft ved ikke at være sur – en fin smagsgiver, når man ønsker citronsmagen men ikke syrligheden. Frisk citrongræs er betydelig mere delikat end de hel- eller halvtørrede bundter af citrongræs, der normalt er i handlen i Danmark.
Thaimad og citrongræs er uadskillelige. Citrongræs har en ren, krydret citrussmag uden citrusfrugtens bitterhed. Brug den i marinader, supper, gryde- og wokretter. Smagen af citrongræs går godt til kylling, fisk og skaldyr samt oksekød. Andre smagsgivere, som passer til citrongræs er chili, ingefær, hvidløg, kaffir-limeblade og kokosmælk.

Pil de yderste tørre blade af stænglen, indtil du kommer ind til en blødere kerne. Mas stænglen let ved at slå på den med den døve kant af en tung kniv eller enden af knivskaftet. Den nederste hvide del af stænglen kan du snitte meget fint og bruge i dine retter. Den grønne stængel kan koges med i f.eks. klare supper og fiskes op inden servering – den er for sej til at spise, men indeholder masser af dejlig citrussmag. De tørre grønne stængler er også skønne at bruge som grillspyd til f.eks. fisk.

Citrongræs er rig på

Citrongræs indeholder bl.a. C-vitamin, jern, kalcium og folat.
Daniels Gartneri | CVR: 32 71 11 97 | Bjergagervej 35, 8300 Odder  | Tlf.: 40 37 14 87